Monday, August 4, 2008

Asrama Anak Yatim Islam Sekendi Sabak Bernam

Info Ringkas Asrama Anak2 Yatim Islam, Sekendi
Rumah anak-anak yatim ini didirikan di atas tanah seluas 2 ekar yang diwakafkan. Sebuah rumah kediaman yang berusia lebih 40 tahun dan sebuah bangunan dijadikan asrama untuk anak-anak yatim perempuan dan sebuah bangunan asrama yang lain untuk anak-anak yatim lelaki. Penghuni rumah anak yatim ini adalah seramai 60 orang yang berusia dari 4 tahun hingga 17 tahun. Dianggarkan 70% daripada jumlah penghuninya adalah perempuan.

Kemudahan yang ada amat terhad, tiada bahan rujukan yang mencukupi di perpustakaan. Tiada sebarang kemudahan komputer, hanya ada beberapa bahan bacaan seperti majalah yang kebanyakannya sumbangan dari Karangkraf dan buku-buku rujukan sumbangan dari orang perseorangan.

Kebanyakan sumbangan yang diterima adalah berupa wang tunai dari orang ramai atau beberapa syarikat swasta. Pendapatan sampingan asrama ini diperolehi dari membela itik, ayam, kambing dan lembu.



Sumbangan
Sumbangan yang diperlukan untuk menjayakan program Lawatan Kebajikan ini adalah dalam bentuk :

*Buku-buku pelajaran (kanak2, UPSR, PMR & SPM) -baru & terpakai
*Majalah Ilmiah - baru @ terpakai
*Pakaian - baru @ terpakai
*Barang permainan - baru @ terpakai
*Wang tunai

17 comments:

byezuera said...

hai..assalammualaikum..boleh tak kalau sy nk no phone org yg incharge rumah anak yatim neh..sebab kami ade nk buat lawatan ke sana untuk tujuan amal..

ROZANOR said...

salam.. kalau boleh nyatakan butir-butir akaun bank rumah anak yatim ni..senang kalau2 ada insan yg nak menyumbang

yaya said...

salam..bole tak sy nak dapatkan no fon person incharge untuk rumah anak yatim ni?kami nak buat sumbangan infaq untuk bulan ramadhan akan dtg..
terima kasih


yg benar
yaya
exco kerohanian dan kaunseling
fakulti senibina perancangan dan ukur
UiTM shah alam
selangor

abiedee said...

Salam....Saya Azrul Hafizudin Arbain...salah seorang bekas penghuni Asrama Kebajikan Anak-anak Yatim sekendi ini....untuk sebrtang pertanyaa, boleh lah menghubungi pengurus asrama ini iaitu:

nama:ustaz halimi
h/p:012-6911998

*p/s:amat digalakkan kepada sesiapa yang berhajat untuk membantu badan kebajikan ini...sebuah badan kebajikan yang ditubuhkan secsara persendirian...diuruskan oleh ustaz halimi (yang mengalami sedikit kekurangan fizikal *o.k.u)..sumber pendapatan yang terhad....

akusifarah said...

assalamualaikum,saya pun teringin nak menolong under sekolah la..saya sebagai pengurus aktiviti ingat nak plih rumah anak yatim ini tapi takot tak di terima hajat di hati...

syamila.suhaili said...

assalamualaikum. kalau saya nak derma pakaian terpakai terima tak?

linda said...

assalamualaikum..boleh tak upload gambar rumah anak yatim ni?

linda said...
This comment has been removed by the author.
areebee said...

syamila.suhaili....silakan di derma pakaian terpakai...lagi banyak lagi ok....kumpulkan dari kawan2, ahli keluarga....kalau sempat jengoklah mereka beramai2....

linda....saya ada beberapa gambar kenangan disana....saya x boleh nak post sebab bukan blog saya...nie e-mail saya kalu berminat az_rul86@yahoo.com.my

areebee said...

sesiapa berminat untuk melihat gambar berhubung asrama anak yatim sekendi, jalan batu 36 sekendi...boleh layari http://www.facebook.com/groups/151085904987196/ untuk keterangan lanjut.....

rosli rejab said...

Assalamualaikum dan selamat berpuasa, saya ada meminta no akuan bank rumah anak yatim sabak bernam dari ustaz nie no nya...bank islam 12056010016282..

Phenomenon said...

Assalamualaikum..... Meminta izin untuk ke rumah anak yatim sekendi dari kalangan pelajar KPTM KL dan Classic Celica Malaysia Motor Club untuk menjayakan kerja amal inshaallah pada 4 november 2012.... Diharap misi kami berjaya....

nieta said...

sumbangan juga boleh disalurkan melalui E-Sadaqah dalam BIMB internet banking. Saya dah tengok gambar di fb.. semoga rumah ini lebih selesa sekarang.

aidil azhar said...

Asslamualaikum.. saya dan ahli lain Persatuan Kerohanian dan Pembangunan Insaniah Universiti Kebangsaan Malaysia(UKM) telah melancarkan projek amal "program jalinan ukwah bersama anak yatim(JUMBAY)" . Kami amat mengharapkan projek ini mendapat kelulusan dari pihak yang mentadbir anak yatim berkenaan kerana tempat ini agak sesuai dengan kami dan bantuan turut akan disalurkan melalui sumbangan dari warga universiti . program ini akan berlansung selama 2 hari sahaja (28-29/mac/13).Kertas kerja akan diberikan sekiranya setelah pihak berkenaan bersetuju. Segala maklum balas boleh emailkan kepada saya aidilazhar999@gmail.com / http://www.facebook.com/priceaidil / 0145118160

Dari Imran bin Al-Hushain -radhiallahu anhu- dia berkata:

جَاءَ رَجُلٌ إِلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ فَرَدَّ عَلَيْهِ السَّلَامَ ثُمَّ جَلَسَ فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَشْرٌ ثُمَّ جَاءَ آخَرُ فَقَالَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللَّهِ فَرَدَّ عَلَيْهِ فَجَلَسَ فَقَالَ عِشْرُونَ ثُمَّ جَاءَ آخَرُ فَقَالَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ فَرَدَّ عَلَيْهِ فَجَلَسَ فَقَالَ ثَلَاثُونَ

“Seorang laki-laki datang kepada Nabi -shallallahu ‘alaihi wasallam- dan mengucapkan, “Assalamu alaikum?” Beliau membalas salam orang tersebut, kemudian orang itu duduk. Nabi -shallallahu ‘alaihi wasallam- bersabda: “Sepuluh pahala.” Setelah itu ada orang lain yang datang dan mengucapkan salam, “Assalamu alaikum warahmatullah.” Beliau membalas salam orang tersebut, kemudian orang itu duduk, maka beliau bersabda: “Dua puluh pahala.” Setelah itu ada lagi orang yang datang dan mengucapakan salam, “Assalamu alaikum warahmatullahi wabarakatuh,” beliau membalas salam orang tersebut kemudian orang itu duduk. Beliau lalu bersabda: “Tiga puluh pahala.” (HR. Abu Daud no. 5195, At-Tirmizi no. 2689, dan Al-Hafizh berkata dalam Al-Fath (5/11), “Sanadnya kuat.”)

Eida Mickey said...

Assalamualaikum, sy ingin menderma pakain terpakai baby and kids, dulu sy jual bundle tapi skang sy dh stop sbb fokus ke biz lain...so sy nk derma semuanya..kalau berminat tolong email saya nhida82@gmail.com..saya di sabak bernam.

Griya Yatim dan dhuafa said...

Assalamualaikum,
Tunaikan zakat infaq dan shodaqoh di
Griya yatim dan dhuafa

sabariah mat kosim said...

Assalam..saya mewakili Grup Pengkaji Tamadun Dunia UNISEL BESTARI JAYA, ingin melaksanakan program ukhwah bersama anak yatim. Pihak saya amat mengharapkan projek ini mendapat kelulusan dari pihak pentadbiran anak yatim berkenaan. Pihak saya juga akan menyalurkan bantuan melalui sumbangan dari warga universiti dan dana yang diperoleh. Program ini akan berlangsung sehari sahaja iaitu pada 5 september 2015. Kertas kerja akan diberikan sekiranya mendapat persetujuan daripada pihak tuan. Maklum balas boleh dilakukan di norsabariah94@gmail.com @ di 0135864412